Ένα αξιόπιστο και λειτουργικό πλυντήριο πιάτων επαγγελματικού τύπου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και την ομαλή λειτουργία οποιασδήποτε πολυάσχολης επιχείρησης στον κλάδο της εστίασης.
Παρ' όλα αυτά, το προσωπικό της κουζίνας σε όλο τον κλάδο της εστίασης συχνά παραμελεί να διατηρεί το πλυντήριο πιάτων του σε καλή κατάσταση. Πόσο συχνά πιστεύετε ότι πρέπει να καθαρίζεται ένα πλυντήριο πιάτων;
Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι μία φορά την ημέρα είναι αρκετή, αλλά η αποτελεσματικότητα του επαγγελματικού σας πλυντηρίου πιάτων επηρεάζεται από κάθε κύκλο πλύσης.
Σε ορισμένες εγκαταστάσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το προσωπικό δεν ακολουθεί σωστά τις προτεινόμενες καθημερινές και τακτικές διαδικασίες καθαρισμού. Τις περισσότερες φορές, όμως, είναι απλώς θέμα του προσωπικού της κουζίνας που δεν γνωρίζει ποιες διαδικασίες πρέπει να κάνει ή πόσο συχνά πρέπει να τις κάνει.
Σε αυτόν τον οδηγό, θα καλύψουμε διάφορες καθημερινές διαδικασίες καθαρισμού που συχνά παραβλέπονται.
Καθημερινές διαδικασίες καθαρισμού επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων
Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση και απολύμανση, τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων απαιτούν τακτική καθαριότητα και συντήρηση. Ακολουθεί μια ανάλυση των καθημερινών διαδικασιών για τον καθαρισμό επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων:
Αποστράγγιση και καθαρισμός της δεξαμενής πλύσης.
Η αποστράγγιση και ο καθαρισμός της δεξαμενής πλύσης μετά από κάθε βάρδια είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός καθαρού και αποτελεσματικού επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων. Ακολουθεί μια εξήγηση της σημασίας αυτής της πρακτικής:
Τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, ιδανικά μετά από κάθε βάρδια γεύματος, η δεξαμενή πλύσης πρέπει να αδειάζεται και να καθαρίζεται. Καθώς χρησιμοποιείται το πλυντήριο πιάτων, μπορεί να γεμίσει με υπολείμματα τροφών, ειδικά αν δεν γίνεται σωστό σκούπισμα και προ-ξέπλυμα. Εάν το νερό παραμείνει αμετάβλητο για λίγο, τα υπολείμματα τροφών θα αρχίσουν να αποσυντίθενται και να φράζουν τα εσωτερικά εξαρτήματα, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα.
Το πρώτο αξιοσημείωτο πρόβλημα είναι η δυσάρεστη οσμή. Μια κακή μυρωδιά υποδηλώνει αποσύνθεση τροφίμων, σηματοδοτώντας ότι η δεξαμενή πλύσης είναι μολυσμένη με βρώμικο νερό. Αυτή η συσσώρευση βρώμικου νερού προάγει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.
Τα υπολείμματα τροφών στη συνέχεια αντλούνται μέσω του μηχανήματος, επανατοποθετούνται στα πιάτα και φράζουν τα εσωτερικά εξαρτήματα του πλυντηρίου πιάτων.
Ως αποτέλεσμα, το επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων καταλήγει να χρησιμοποιεί βρώμικο νερό, μολυσμένο με βακτήρια και γεμάτο με σάπια υπολείμματα τροφών, για να καθαρίσει τα πιάτα. Το πρόβλημα μπορεί να μην γίνει εμφανές μέχρι να βγουν τα πιάτα καλυμμένα με υπολείμματα τροφών ή με μια δυσάρεστη μυρωδιά. Μέχρι τότε, το βρώμικο νερό έχει πιθανότατα ήδη χρησιμοποιηθεί για αρκετούς κύκλους.
Αδειάστε και καθαρίστε τη δεξαμενή πλύσης μετά από κάθε βάρδια γεύματος. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών και μειώνει αποτελεσματικά την ανάπτυξη βακτηρίων και την ανάγκη για επαναπλύσιμο.
Ακολουθώντας αυτήν την απλή πρακτική, μπορείτε να διατηρήσετε ένα καθαρό, αποτελεσματικό και υγιεινό επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση και υγιεινή για το κατάστημα παροχής υπηρεσιών τροφίμων σας.
Καθαρισμός των εσωτερικών εξαρτημάτων.
η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός των εσωτερικών εξαρτημάτων του πλυντηρίου πιάτων, όπως οι βραχίονες πλύσης, οι βραχίονες ξεβγάλματος και το φίλτρο της αντλίας, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του μηχανήματος. Εάν αυτά τα εξαρτήματα αφεθούν να φράξουν, μπορεί να προκύψουν σοβαρές συνέπειες.
Όταν το φίλτρο της αντλίας είναι φραγμένο, η ροή του νερού μέσα στην αντλία εμποδίζεται, μειώνοντας την πίεση του νερού σε ολόκληρο το πλυντήριο πιάτων. Ως αποτέλεσμα, το μηχάνημα αναγκάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να επιτύχει την κατάλληλη πίεση νερού, σπατάλοντας ενέργεια και προκαλώντας περιττή καταπόνηση στον κινητήρα.
Επιπλέον, όταν τα ακροφύσια ψεκασμού στους βραχίονες ξεβγάλματος και πλύσης είναι φραγμένα, η αποτελεσματική πλύση και το ξέβγαλμα των πιάτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, ή ακόμη και αδύνατη. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί εάν η πίεση του νερού είναι μειωμένη λόγω φραγμένου φίλτρου αντλίας, καθώς τα ακροφύσια ψεκασμού που δεν είναι φραγμένα δεν θα μπορούν να ψεκάσουν επαρκώς. Συνεπώς, τα πιάτα δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά.
Για να αποτρέψετε το σχηματισμό εμποδίων με την πάροδο του χρόνου, φροντίστε να καθαρίζετε σχολαστικά το φίλτρο της αντλίας, τους βραχίονες ξεβγάλματος και τους βραχίονες πλύσης μετά από κάθε βάρδια γεύματος. Ο καθαρισμός αυτών των εξαρτημάτων πολλές φορές την ημέρα θα αποτρέψει τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών ή αλάτων, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό εμποδίων.
Στέγνωμα πλυντηρίου πιάτων στο τέλος της ημέρας.
Το στέγνωμα του επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων στο τέλος της ημέρας είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καθαριότητας και την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Ενώ οι περισσότεροι θυμούνται να καθαρίζουν το πλυντήριο πιάτων, συχνά παραβλέπουν τη σημασία του στεγνώματος του.
Το να αφήνετε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων υγρό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες. Το υγρό περιβάλλον γίνεται εστία ανάπτυξης βακτηρίων, οδηγώντας σε διασταυρούμενη μόλυνση του νερού και δυσάρεστες οσμές. Ως αποτέλεσμα, τα πιάτα που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να μην καθαρίζονται ή να απολυμαίνονται σωστά.
Η λύση είναι απλή: αφήστε την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων ελαφρώς ανοιχτή στο τέλος της ημέρας. Αυτό επιτρέπει τον σωστό αερισμό και το στέγνωμα στον αέρα, αποτρέποντας τη συσσώρευση υγρασίας και την ανάπτυξη βακτηρίων. Ενσωματώνοντας αυτό το απλό βήμα στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιεινό και αποτελεσματικό επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων.
Συμπέρασμα
Το πλυντήριο πιάτων διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους σε κάθε επαγγελματική κουζίνα, καθώς καθαρίζει και απολυμαίνει τα πιάτα. Όταν παραμελείτε να διατηρείτε το πλυντήριο πιάτων καθαρό, ουσιαστικά παραμελείτε την υγεία και την ασφάλεια των πελατών σας.
Ακολουθώντας τις τρεις διαδικασίες καθαρισμού επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων που εξετάσαμε σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να "προστατεύσετε" αποτελεσματικά το πλυντήριο πιάτων σας και, ως εκ τούτου, τους πελάτες σας, από την ανάπτυξη βακτηρίων, τη διασταυρούμενη μόλυνση και τα σάπια υπολείμματα τροφών.
Τα προϊόντα της ASEM είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αποτρέπουν τις επικαθίσεις αλάτων και προστατεύουν τα μεταλλικά και πλαστικά μέρη του πλυντηρίου.